Multimediagids.com
Ontdek aanbevelingen, uitleg over smartphones, televisies, boxen, VR-sets en veel meer!

Tv specificaties en terminologie uitgelegd

Een televisie kopen is vaak een ingewikkelde proces, er is zoveel keuze en vooral de verschillen tussen de tv’s is vaak onbekend termijn. We geven jullie met deze korte handleiding de belangrijkste tv specificaties mee waarop jullie moeten letten als je een nieuwe tv koopt. Na het lezen van dit artikel ben je volledig mee met de terminologie in de televisiewereld!

Resolutie

Wat is de resolutie van een televisie? De resolutie van je TV staat simpelweg voor hoeveel pixels er op je scherm zitten. Pixels zijn deeltjes die apart kunnen opgelicht worden. Hoe meer pixels, hoe scherper je beeld. Hoe meer pixels, hoe duidelijker details worden. Resolutie zal dus samen de grootte van je scherm bepalen hoe scherp je beeld is. Let er dus op bij de aankoop dat je zeker voor grote schermen voldoende resolutie kiest, anders kom je misschien thuis met een grote scherm met weinig scherpte.

Verversingssnelheid

Wat is de verversingssnelheid van een televisie? Verversingssnelheid is een vaak onbekend term, maar een zeer belangrijke onder de tv specificaties en wordt weergegeven door hertz. Een 50 hertz tv is dus eigenlijk een tv die een verversingssnelheid heeft van 50 frames per seconde. Dit betekent dat de tv het beeld dus 50 keer kan vernieuwing per seconde. Voor standaard tv-programma’s zal je vaak weinig verschil zien tussen bijvoorbeeld 50 en 100 hertz, maar tijdens een sportwedstrijd of actiefilm zal je dit verschil weldegelijk kunnen waarnemen.

High Dynamic Range (HDR)

Waarvoor staat High Dynamic Range (HDR)? HDR zorgt voor meer onderscheid in het kleurenspectrum van je tv. Een standaard tv is uitgerust met SDR (Standard Dynamic Range) en zal minder kleuren en ook minder kleurverschillen kunnen tonen. Tegenwoordig hebben de meeste tv specificaties HDR beelden, dus dit maakt niet vaak het verschil.

LED – QLED – OLED

Wat is het verschil tussen LED – QLED – OLED? Soorten LED zijn eigenlijk soorten schermen waarbij het verschil voor zit in de manier waarop de pixels licht geven. Bij een LED-scherm worden de pixels verlicht door achtergrondverlichting, hierdoor kunnen de pixels niet helemaal apart verlicht worden. Concreet betekent dit dat je bij een zwart beeld geen pikzwart resultaat zal krijgen. QLED is zijn schermen waar er een laag zit tussen de verlichting en de pixels waardoor de kleuren zeer realistisch worden en een enorm kleurbereik geven. OLED heeft geen achtergrondverlichting, maar allemaal afzonderlijk verlichtbare pixels. Hierdoor krijg je perfect zwarte beelden, alsook zeer rijke kleuren. Als extra pluspunt zijn OLED schermen vaak zeer dun, omdat ze geen extra achtergrondverlichting huisvesten.

Kijkhoek

Wat betekend de kijkhoek van een televisie? De grootte van je scherm is de meeste gekende onder de tv specificaties en zal bepalen hoever je van je tv kan zitten, maar de kijkhoek zal bepalen hoe duidelijk je tv is als je niet recht voor je tv zit. Dit is zeker belangrijk als je soms in groep tv kijkt voor bijvoorbeeld sportwedstrijden of als je een grote living hebt. Goedkope tv zullen vaak maar een kijkhoek hebben van 20°, terwijl OLED-schermen perfect beeld blijven geven tot een kijkhoek van zelfs 85°.

Aansluitingen bij tv specificaties

Welke aansluitingen kun je vinden bij een televisie? Hoeveel aansluitingen van wat je nodigt hebt, is zeer afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en situatie. Zo zal een tv voor een jong gezin best meerdere HDMI-aansluitingen hebben, zodat iedereen zijn of haar apparaten kan verbinden (digibox, playstation, Chromecast, etc.). Er zijn echter veel meer aansluitingen dan enkel HDMI, hieronder geven we enkele van de belangrijkste mee en waarvoor ze belangrijk zijn.

  • Antenne-aansluiting of COAX-aansluiting: de klassieke verbinding met een antenne of ‘kabel-tv’. Het belang van deze aansluiting verdwijnt meer en meer op de achtergrond, maar kan nog belangrijk zijn wanneer je bijvoorbeeld een tv koopt voor in je caravan.
  • HDMI-aansluiting: deze zorgt voor de overdracht van beeld en geluid. De meeste voorkomende aansluiting voor tv-boxen, gameconsoles, etc.
  • Digitale optische aansluiting: een belangrijke aansluiting voor de verbinding met een soundbar of homecinema.
  • USB-aansluiting: de overdracht van gegevens zoals foto’s of films die op een USB-stick of harde schijf bewaard worden gebeurt via deze aansluiting.
  • Netwerkaansluiting: je tv rechtstreeks verbinden via een netwerkkabel zorgt voor een snellere overdracht van internetgegevens en bijgevolg dus vlottere streaming van series op Netflix of muziek via YouTube.

Uiteraard heeft een tv nog een heleboel specificaties, maar bovenstaande lijst geeft je alvast een goed beeld van een paar zeer belangrijke verschillen. Veel succes bij de aankoop van je volgende tv!

Op zoek naar enkele aanbevelingen qua televisies? Lees dit artikel.